Συχνές ερωτήσεις. 1ο μέρος

Posted by admin 07/06/2018 0 Comment(s) FAQ,

 

Βασικές πληροφορίες για το νερό.

 

Το νερό ταξινομείται γενικά σε δύο ομάδες: Το ύδατα της επιφάνειας και τα υπόγεια ύδατα. Τα επιφανειακά ύδατα είναι ακριβώς αυτά που υποδηλώνει το όνομα. Είναι το νερό που βρίσκεται σε ποταμό, λίμνη ή άλλη επιφανειακή κατακρήμνιση. Αυτό το νερό συνήθως δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, και πολλές φορές ονομάζεται "μαλακό νερό", αν και συνήθως δεν είναι.

 

Τα επιφανειακά ύδατα εκτίθενται σε πολλές διαφορετικές μολυσματικές ουσίες, όπως ζωικά απόβλητα, παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα, βιομηχανικά απόβλητα, άλγη και πολλά άλλα οργανικά υλικά. Ακόμη και τα επιφανειακά ύδατα που βρίσκονται σε ένα παρθένο βουνό, πιθανόν να περιέχουν Giardia ή Coliform Bacteria από τα περιττώματα των άγριων ζώων και πρέπει να βραστεί ή να απολυμανθεί με κάποιο τρόπο πριν γίνει πόσιμο.

 

Τα υπόγεια ύδατα είναι αυτά που παγιδεύονται κάτω από το έδαφος. Η βροχή που απορροφάται στο έδαφος, τα ποτάμια που εξαφανίζονται κάτω από τη γη, το λιωμένο χιόνι είναι μερικές από τις πηγές που ανανεώνουν την παροχή υπόγειου νερού. Λόγω των πολλών πηγών ανανέωσης, τα υπόγεια ύδατα ενδέχεται να περιέχουν κάποιες ή όλες τις μολυσματικές ουσίες που υπάρχουν στα επιφανειακά ύδατα καθώς και τα διαλυμένα ορυκτά που συλλέγει κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης παραμονής του στο έδαφος. Τα ύδατα που περιέχουν διαλυμένα ορυκτά, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα, θεωρούνται "σκληρό νερό". Επειδή το νερό θεωρείται "διαλύτης", δηλαδή, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διασπάσει τους ιονικούς δεσμούς που συγκρατούν τις περισσότερες ουσίες μαζί, τείνει να διαλύεται και "συγκεντρώνει" μικρές ποσότητες από οτιδήποτε έρχεται σε επαφή. Για παράδειγμα, σε περιοχές του κόσμου όπου είναι συνηθισμένα πετρώματα όπως ο ασβεστόλιθος, ο γύψος, ο φθορίτης, ο μαγνητίτης, ο πυρίτης και ο μαγνητίτης, το νερό του ύδατος είναι συνήθως πολύ υψηλό σε περιεκτικότητα σε ασβέστιο και συνεπώς θεωρείται "σκληρό".

 

Λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών αυτών των δύο τύπων νερού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πηγή του νερού - επιφάνειας ή εδάφους. Από τα 326 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού στη γη, μόνο το 3% περίπου είναι γλυκό νερό και τα 3/4 αυτού είναι παγωμένα. Μόνο το 1/2 του 1% του συνόλου του νερού είναι υπόγεια. περίπου το 1/50ο του 1% του συνόλου του νερού βρίσκεται σε λίμνες και ροές. Ο μέσος άνθρωπος είναι περίπου 70% νερό. Μπορείτε να επιβιώσετε λιγότερες από 5 ημέρες χωρίς νερό.

 

 

Σκληρό νερό.

Τι ονομάζουμε σκληρό νερό.

Το σκληρό νερό είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που υπάρχει στο μέσο σπίτι. Το σκληρό νερό είναι νερό που περιέχει μεταλλικά στοιχεία σκληρότητας άνω του 1 κόκκου ανά γαλόνι ή GPG.

 

Ορυκτά σκληρότητας.

Το ασβέστιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο είναι τα πιο κοινά.

 

Πώς μετράω τη σκληρότητα;

Τα μέρη ανά εκατομμύριο ή κόκκοι ανά γαλόνι (GPG) είναι τα πιο συνηθισμένα. Ένα μέρος ανά εκατομμύριο (PPM) είναι ακριβώς αυτό που λέει: από ένα εκατομμύριο μονάδες, μία μονάδα. Οι κόκκοι ή οι κόκκοι ανά γαλόνι είναι μια μέτρηση βάρους που ήρθε από τους Αιγυπτίους. Ένας ξηρός κόκκος σιταριού, ή περίπου 1/7000 της λίβρας. Χρειάζεται 17,1 PPM για να ισούται με 1 GPG.

 

Γιατί πρέπει να με απασχολεί το σκληρό νερό;

Για πολλές χρήσεις, δεν θα είχε σημασία. Για παράδειγμα, για να σβήσετε φωτιές, να ποτίσετε το γκαζόν σας ή να πλύνετε τη λάσπη από τους δρόμους. Το νερό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σκληρό για να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Αλλά για το μπάνιο, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων, ξύρισμα, πλύσιμο του αυτοκινήτου και πολλές άλλες χρήσεις, το σκληρό νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ούτε βολικό σαν το "μαλακό νερό".

 

Για παράδειγμα:

Χρησιμοποιείτε μόνο το μισό σαπούνι με μαλακό νερό. Επειδή το σκληρό νερό και το σαπούνι συνδυάζονται για να σχηματίσουν "soap scum" που δεν μπορεί να ξεπλυθεί, σχηματίζει ένα "δακτύλιο μπανιέρας" σε όλες τις επιφάνειες και ξηρούς χώρους, και αφήνοντας άσχημες κηλίδες στα πιάτα σας.

Όταν θερμαίνεται σκληρό νερό, τα ανόργανα στοιχεία της σκληρότητας ανακρυσταλλώνονται εκ νέου για να σχηματίσουν άλατα σκληρότητας. Αυτά τα άλατα μπορεί να φράξουν τους σωλήνες και τον θερμοσίφωνα, προκαλώντας πρόωρη ζημιά, απαιτώντας δαπανηρή αντικατάσταση. Αυτό το “soap scum” παραμένει στο δέρμα σας ακόμα και μετά το ξέπλυμα, φράσσοντας τους πόρους του δέρματός σας και καλύπτοντας κάθε τρίχα στο σώμα σας. Αυτό το μπορεί να χρησιμεύσει ως εστία για τα βακτηρίδια, προκαλώντας εξάνθημα από πανάδες, μικρό ερεθισμό του δέρματος και δέρμα που συνεχώς κνηστίζεται.

 

Για πολλές βιομηχανικές χρήσεις, τα ορυκτά σκληρότητας παρεμποδίζουν τη διαδικασία, προκαλώντας κακό προϊόν.

 

Ποιος θα δοκιμάσει το νερό μου για σκληρότητα;

 

Αν ή παροχή σας είναι από τον δήμο, καλέστε το Δημαρχείο. Μπορεί είτε να σας δώσει την απάντηση, είτε να σας κατευθύνουν στο κατάλληλο άτομο. Θυμηθείτε τον συντελεστή μετατροπής: Χρειάζεται 17,1 PPM για να ισούται με 1 GPG. Με άλλα λόγια, εάν το νερό σας έχει 171 PPM ασβέστίου σε αυτό, διαιρέστε 171 με 17,1 για να πάρετε την απάντηση στους κόκκους. Δηλαδή 10 κόκκοι ή GPG. Αν βρίσκεστε σε εταιρία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους, συλλέξετε δείγμα σε εγκεκριμένο δοχείο και στείλετε το στην υπηρεσία υγείας της πόλης ή του κράτους για δοκιμή ή βρείτε ένα εργαστήριο δοκιμών. Με την ευκαιρία, αν είστε σε ένα ιδιωτικό πηγάδι, ΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του νερού που πίνετε εσείς και η οικογένειά σας. Πρέπει να ελέγχετε την παροχή σας για βακτήρια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και άλλων μολυσματικών ουσιών τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια - περισσότερο υπό ορισμένες συνθήκες.

 

Το νερό μου είναι σκληρό. Και τώρα τι ;

 

Εάν το τεστ έδειξε πάνω από 3 GPG σκληρότητα, θα πρέπει να το μαλακώσετε μηχανικά. Το αποσκληρωμένο νερό που είναι λιγότερο από 3 GPG, ενώ καθιστά το ξύρισμα και το μπάνιο σας πιο άνετο, θεωρείται πολυτέλεια λόγω του κόστους. Μέχρι στιγμής, ο πιο οικονομικός τρόπος για να μαλακώσετε το οικιακό νερό σας είναι με έναν αποσκληρυντή νερού για ανταλλαγή ιόντων. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί χλωριούχο νάτριο (αλάτι) για την επαναφόρτιση κατασκευασμένων πλαστικών σαν χάντρες που ανταλλάσσουν μεταλλικά στοιχεία σκληρότητας για το νάτριο. Καθώς το σκληρό νερό διέρχεται διαμέσου και γύρω από τα πλαστικά όπως τα σφαιρίδια, τα ιχνοστοιχεία σκληρότητας (ιόντα) προσκολλώνται στο σφαιρίδιο, απομακρύνοντας τα ιόντα νατρίου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "ανταλλαγή ιόντων". Όταν η πλαστική χάντρα, που ονομάζεται ρητίνη, δεν έχει άλλα ιόντα νατρίου, είναι εξαντλημένη και δεν μπορεί να μαλακώσει πια νερό. Η ρητίνη επαναφορτίζεται με θαλασσινό νερό. Τα ιόντα νατρίου αναγκάζουν τα ιόντα σκληρότητας να αποκολληθούν από τα σφαιρίδια ρητίνης. Τότε το περίσσιο νατρίο ξεπλένεται και η ρητίνη είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά τη διαδικασία. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί πολλές, πολλές φορές πριν η ρητίνη χάσει οριστικά την ικανότητά της να αντιδράσει στις δυνάμεις αυτές.

 

Νερό που μυρίζει.

 

Το νερό μου μυρίζει άσχημα. Τι μπορώ να κάνω ;

 

Πρώτον, πρέπει να μάθετε κάτι για όσφρησή σας. Μόλις μυρίσετε μερικά πράγματα, η αίσθηση της όσφρησης σας είναι κορεσμένη για λίγο, και δεν μπορείτε να κάνετε ακριβείς κρίσεις μυρωδιάς. Για παράδειγμα, αν σας κλείσουν τα μάτια, μυρίσετε βενζίνη, και σας δώσουν ένα κομμάτι κρεμμύδι για να φάτε και να σας πουν ότι είναι ένα μήλο, δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν είναι επειδή η μύτη σας δεν λειτουργεί σωστά. Η αίσθηση της γεύσης δεν λειτουργεί σωστά επίσης διότι η οσμή και η γεύση είναι στενά συνδεδεμένες και επηρεάζουν η μια την άλλη! Ο καλύτερος χρόνος για να εντοπίσετε τη μυρωδιά είναι αφού έχετε μείνει μακριά από το σπίτι για λίγες ώρες - αυτό επιτρέπει στη μύτη σας να γίνει ευαίσθητη σε αυτή τη "μυρωδιά" και πάλι. Με τη «ευαισθητοποιημένη» μύτη σας, πηγαίνετε σε ένα εξωτερικό άκρο της κεντρικής παροχής. Ανοίξτε το και αφήστε το να τρέξει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια μυρίστε το. Αν μυρίζει - το βρήκαμε. Εάν όχι, πρέπει να εξετάσετε περαιτέρω. (Πολλές, πολλές μυρωδιές που δεν είναι στο νερό που έρχεται εξ' αρχής, εισάγονται στο νερό μέσα στο σπίτι. Πηγαίνετε σε ένα κρύο νερό βρύσης μέσα στο σπίτι, ανοίξτε και αφήστε το να τρέξει ένα λεπτό, τότε μυρίστε το. Εάν το νερό αυτό μυρίζει και το εξωτερικό νερό όχι, τότε πρέπει να έχετε μια συσκευή (φίλτρο, αποσκληρυντή νερού κ.λ.π.) στη γραμμή νερού που πρέπει να αλλαχτεί, καθαριστεί και να απολυμανθεί. Αν πρόκειται για φυσίγγιο, αντικαταστήστε το στοιχείο και καθαρίστε το περίβλημα. Αν έχετε κάποιο μηχάνημα αποσκλήρυνσης, καθαρίστε τη μονάδα. Μπορείτε να απολυμάνετε τη μονάδα με το να ρίχνετε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλωριούχο λευκαντικό στο φρεάτιο άλμης της δεξαμενής αλατιού και τοποθετώντας τη μονάδα σε αναγέννηση. Ανατρέξτε στις οδηγίες εγκατάστασης και συντήρησης του προϊόντος. Εάν το κρύο, επεξεργασμένο νερό στο εσωτερικό δεν μυρίζει, ενεργοποιήστε το ζεστό νερό και αφήστε το να τρέξει για λίγα λεπτά - μυρίζει; Εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχει πιθανότητα να έχετε ένα ανόδιο που χρειάζεται αντικατάσταση στο ζεστό νερό του θερμοσίφωνα σας. Αυτή η δυσάρεστη οσμή θα σας οδηγήσει ακριβώς έξω από το ντους σας! Η μόνη λύση είναι να αφαιρέσετε το ανόδιο από τον θερμαντήρα, ακυρώνοντας την εγγύησή σας ή να το αντικαταστήσετε με μια νέο από κράμα αλουμινίου. Αυτό το ανόδιο τοποθετείται σε θερμαντήρα ζεστού νερού (με επένδυση από γυαλί) για να σφραγίσει τυχόν ρωγμές στην επένδυση γυαλιού και να αποτρέψει τη διάβρωση της δεξαμενής θερμαντήρα. Θα βρείτε το ανόδιο στην κορυφή του θερμαντήρα. αφαιρέστε το κάλυμμα κασσίτερου και τη μόνωση - αναζητήστε αυτό που μοιάζει με ένα βύσμα σωλήνα - περίπου 3/4 ίντσας σε μέγεθος.

 

 

Εντάξει, είναι το νερό που έρχεται από την κεντρική παροχή που μυρίζει - Τώρα τι;

Πρέπει να καθορίσετε τι προκαλεί τη μυρωδιά και πόσο ισχυρή είναι.

 

 

Μικρή μυρωδιά μούχλας

Εάν πρόκειται για μια ήπια ή χαμηλή οσμή, μπορείτε ΜΠΟΡΕΙ να το λύσετε με ένα φίλτρο kdf / carbon. Μπορείτε να τοποθετήσετε αυτούς τους τύπους φίλτρων στον πάγκο της κουζίνας, κάτω από τον πάγκο, στο ντους, ενδιάμεσα, πηγαίνοντας στο κρύο νερό όπου σας έχεται το πόσιμο νερό ή μπορείτε να το λύσετε με ένα φίλτρο ολόκληρης της οικίας στην εισερχόμενη γραμμή νερού για να φιλτράρετε όλο το νερό μέσα στο σπίτι σας. Πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη διάρκεια ζωής των φίλτρων που δίνουν οι κατασκευαστές - ορισμένα φίλτρα έχουν ακόμα περιορισμένη ταχύτητα ροής. Εάν το νερό τρέχει πολύ γρήγορα, δεν θα μπορέσει να αφαιρέσει τις μυρωδιές. Κάθε φορά που τοποθετείτε ένα φίλτρο άνθρακα στη γραμμή νερού σας, πρέπει να είστε βέβαιος να αντικαταστήσετε το στοιχείο και να καθαρίσετε το περίβλημα σε τακτική βάση.

 

Ισχυρή οσμή σαν σάπιο αυγό

Ισχυρές οσμές σάπιας ωοτοκίας στο ακατέργαστο νερό είναι συνήθως το αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των υποβαθμισμένων οργανικών καταλοίπων. Καθώς το νερό ρέει στην επιφάνεια, το υδρόθειο μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Σε ισχυρές συγκεντρώσεις, το αέριο αυτό είναι εύφλεκτο και δηλητηριώδες. Αργά αμαύει το ασήμι κάνοντάς το μαύρο. Είναι τοξικό για τα ψάρια ενυδρείου σε επαρκείς ποσότητες. Μόλις 0,5 ppm υδρόθειο μπορεί να δοκιμαστεί στο πόσιμο νερό.

 

Φίλτρα νερού

Η εγκατάσταση ενός φίλτρου κεντρικής παροχής που έχει ένα φυσίγγιο είναι που είναι ειδικό για την αφαίρεση του υδρόθειου, λύνει το πρόβλημα. Αυτοί οι τύποι φίλτρων πρέπει να επαναφορτίζονται με χλώριο ή υπερμαγγανικό κάλιο. Οι ικανότητες απομάκρυνσης αυτών των τύπων φίλτρων είναι συνήθως αρκετά χαμηλές και πρέπει να έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να περιέχουν επαρκή υλικό για την πρόληψη της πρόωρης εξάντλησης και την επακόλουθη διέλευση της οσμής στο σύστημα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα υδρόθειου μπορεί να έχει ραγδαίες αυξομειώσεις, προκαλώντας μεγάλη δυσκολία στην καταμέτρηση. Επιπλέον, το υπερμαγγανικό κάλιο είναι εξαιρετικά «ακατάστατο» και θα αφήσει λεκέδες που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

 

Συνέχεια στο δεύτερο μέρος...