Πώς να επιλέξω φίλτρο νερού

Posted by admin 06/06/2018 0 Comment(s) FAQ,

 

Πολλοί που μας παίρνουν τηλέφωνο, γνωρίζουν ήδη πολλά, μιας και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του νερού που έχουν και το διαδίκτυο παρέχει πληθώρα πληροφοριών αλλά και παραπληροφόρησης δυστυχώς. Ο παρακάτω οδηγός θα σας δώσει μια εικόνα για να ξέρετε πώς να κινηθείτε.

  1. Το πρόβλημα.

Αν γνωρίζετε το πρόβλημα με το νερό σας είναι ευκολότερο να επιλέξετε τα κατάλληλα φίλτρα για άμεση αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν διάφορα τεστ χαμηλού κόστους αλλά μια ανάλυση εργαστηρίου είναι πολύ πιο έγκυρη αλλά και πολύ πιο ακριβή.

  1. Τιμή.

Μια πρώτη εκτίμηση της αξίας ενός αντικειμένου είναι η τιμή. Πάντα όμως από την ίδια εταιρία και από το ίδιο μαγαζί. Είναι ένα φίλτρο των 18€ καλύτερο από ένα φίλτρο των 10€ ; Κατά πάσα πιθανότητα... Η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί από πολλούς παράγοντες. Τα μεταφορικά και οι φόροι είναι ένας παράγων. Το marketing ένας ακόμα. Άλλος παράγων είναι το μέγεθος της αγοράς που κάνει ο επιχειρηματίας. Άλλη τιμή αγοράς έχουν τα 10 τεμάχια και άλλη τα 1000. Σχεδόν ισάξια φίλτρα μπορεί να έχουν τεράστια διαφορά τιμής στο τέλος.

  1. Κατηγορίες.

  • Φίλτρα στερεών (sediment).

Μπροστά, σαν πρώτο στάδιο πάντα μπαίνουν τα φίλτρα στερεών. Είναι αυτά που κρατούν μικροσωματίδια από 1 micron έως 100 micron. Το micron ή μικρομέτρο είναι το 0,001 του χιλιοστού. Η διάμετρος μιας τρίχας κυμένεται από 10 έως 200 micron. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα νήμα άνθρακα 6 micron και μια ανθρώπινη τρίχα 50 micron.

Για το νερό της πόλης, τα 5 micron είναι καλά αλλά αν κάπου το νερό είναι επιβαρυμένο με χώματα ή άλλα ιζήματα, βάζουμε στην κεντρική παροχή ένα των 20m ή δυο στάδια, πρώτα 50m και μετά 20m. Το σκεπτικό είναι να μην επιβαρύνουμε το φίλτρο των 5m και τα μετέπειτα φίλτρα που μπορεί να έχουμε... Αν το πρόβλημα είναι μόνιμο πχ από χώματα ενδεικνύεται η χρήση πλενόμενων φίλτρων ή φίλτρων της σειράς Big Blue ουτοσώστε το νερό που θα φτάσει στην κουζίνα να έχει καθαριστεί από τα “χοντρά” και τον υπόλοιπο καθαρισμό να τον κάνουν πιο ειδικά και πιο ευαίσθητα φίλτρα.

  • Ενεργός Άνθρακας

Ο ενεργός άνθρακας είναι άοσμο υλικό, ορυκτής ή φυσικής προέλευσης και χωρίζετε σε τρεις κατηγορίες. Σκόνη, κόκκος και συμπαγής.

Συνήθως μπαίνει στα ενδιάμεσα στάδια φίλτρανσης. Ιδιότητα του, να απορροφά οργανικές ουσίες, να κατακρατεί βαρέα μέταλλα, χλώριο, να αποχρωματίζει, να δεσμεύει οσμές κ.α. Η εκάστοτε εταιρία κατασκευάζει φίλτρα ενεργού άνθρακα με διάφορες προδιαγραφές. π.χ Κάποιο φίλτρο ενεργού άνθρακα να είναι πιο δυνατό στην καταπολέμηση του χλωρίου ενώ άλλο να είναι πιο δυνατό στα βαρέα μέταλλα. Ή να υπάρχει επιπλέον συστατικό που προσθέτει επιπλέον ιδιότητα π.χ το KDF που έχει, συν τοις άλλοις, βακτηριοστατικές ιδιότητες. Η περιγραφή ενός φίλτρου σε συνδυασμό με την τιμή που είπαμε στην αρχή καθορίζουν την δύναμη του φίλτρου.

  • Ειδικού σκοπού

Εδώ θα βάλουμε τα φίλτρα αποσκλήρυνσης, αποσιδήρωσης καθώς και αλκαλοποίησης. Υπάρχουν δυο τρόποι αποσκλήρυνσης. Οι πολυφωσφορικοί κρύσταλλοι που διαλύονται στο νερό και επικαλύπτουν στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο κ.α. και έτσι δεν μπορούν να ιζηματοποιθούν έξω από το νερό δημιουργώντας τα γνωστά άλατα. Συνήθως τα βάζουμε στην κεντρική παροχή ή πριν από πλυντήρια. Ο δεύτερος τρόπος είναι οι ρητίνες ανταλλαγής κατιόντων, οι οποίες μειώνουν την συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου. Μεγάλες ποσότητες αυτών των ιόντων στο νερό είναι υπεύθυνες για την υψηλότερη κατανάλωση απορρυπαντικών και τους λεκέδες στα γυάλινα σκεύη. Βλάπτει τις οικιακές συσκευές όπως: βραστήρες τσαγιού, πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Δευτερόν, η αποσιδηροποιήση μειώνει το ph του νερού με την μείωση του σιδήρου και μαγνησίου ελαχιστοποιώντας την μεταλλική γεύση του νερού. Τέλος, η αλκαλοποίηση κάνει ακριβώς το ανάποδο. Αυξάνει το ph με τον εμπλουτισμό ιχνοστοιχείων (μαγνησίου και ασβεστίου). Η αλκαλοποίηση μπαίνει σε φίλτρα αντίστροφης όσμωσης μετά την μεμβράνη που θα μιλήσουμε παρακάτω.

  • Δύο σε ένα

Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί δυο σε ένα π.χ μισό άνθρακας και μισό στερεών ή μισό αποσκλήρυνσης και μισό αποσιδήρωσης. Συνήθως προτιμούνται για μονά στάδια φίλτρανσης. Εδώ όμως συμβαίνει το εξής. Για να κάνει δυο πράγματα στην ίδια τιμή σημαίνει ότι η αντοχή του -ο χρόνος αντικατάστασης του- έχει πέσει στο μισό. Αν κάνει δυο πράγματα χωρίς να έχει επίπτωση στην αντοχή του, σημαίνει ότι έχει επίπτωση στο πορτοφόλι. Είναι δηλαδή από αρκετά έως πολύ ακριβότερο.

  • Υπεριώδης ακτινοβολία

Ή αλλιώς UV λάμπες. Συνήθως 4w με 6w ισχύος. Μπαίνει σαν τελικό στάδιο και εξοντώνει ότι ανθεκτικό παθογόνο μικροοργανισμό και παράσιτο που άντεξε από τα προηγούμενα στάδια φίλτρανσης. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν αλλάζει την χημική σύσταση του νερού το οποίο αποστειρώνεται από το υπεριώδες φως.

 

  • Μεμβράνες

Η “μικρή” που την προσφέρουμε ως “HJ αναβάθμιση” και σταματάει ότι είναι μεγαλύτερο από 0.02 micron, και η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης η οποία έχει αρκετά μηδενικά μετά την υποδιαστολή. Μπαίνει μετά από φίλτρα στερεών και άνθρακα και σταματάει τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Ακόμα και τα καλά στοιχεία του νερού. Γι’ αυτό και μετά χρειάζεται αλκαλοποίηση και προσθήκη ιχνοστοιχείων. Όταν ακούτε την διαφήμιση στην τηλεόραση που ο άλλος προσφέρει τριακόσιες χιλιάδες ευρώ σε όποιον φέρει νερό καλύτερο από το δικό του, μιλάει με τέτοια σιγουριά γιατί μιλάει για νερό αντίστροφης όσμωσης.

 

Εν κατακλείδι...

 

Με αυτόν τον οδηγό καταλαβαίνετε κάπως καλύτερα τι σημαίνει όταν λέμε στην αρχή της σελίδας μας “Από ενός σταδίου άνω πάγκου, μέχρι εφτά σταδίων αντίστροφης όσμωσης.” Χρειάζεται σκεπτικισμός και λίγες γνώσεις για να αποφύγετε το παραπανίσιο κόστος του marketing. Τις προάλλες είδαμε ένα σύστημα φίλτρανσης τεσσάρων σταδίων που στο δεύτερο στάδιο έβγαζε στοιχεία και στο τέταρτο τα ξαναέβαζε. Ή το νερό έχει πολλά και αφαιρείς ή έχει λίγα και προσθέτεις. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται... Εμείς δεν διαθέτουμε φίλτρα από χειρουργικό ατσάλι, από διαστημικό τιτάνιο ή από μύθριλ. Διαθέτουμε μόνο, άριστης ποιότητας, δοκιμασμένο πλαστικό Made in Europe με φυσίγγια επίσης Made in Europe. 

Ρωτήστε τον υδραυλικό σας και πάρτε μας τηλέφωνο...